Hasznos tanácsok az olajokhoz

Tiszta, élő olajok

Az igazi illolajok minden cseppje kincs, pont ezért fontos, hogy jól tudjuk használni őket. Hét jótanács az illóolajok használatához:

1. Első és legfontosabb, hogy mindig csak a jó minőségű, tiszta illóolajat vásároljunk. Az olcsó, üzletláncokban is kapható olajok többsége szintetikus, higított, vagy gyenge minőségű, amelynek csak illata van, de hatóanyagban szegény. Márpedig az illóolajokat a hatóanyaga miatt használjuk, nem illatosítónak.

2. Párologtatóban, fürdővízben vagy bőrbe masszírozva is használjuk az illóolajakat, mindig csak néhány cseppre van szükség. Ebben az esetben igaz, hogy a kevesebb néha több. A hatóanyagok így is elvégzik a feladatukat, azaz beindítják a szervezet válaszreakcióját.

3. Nagyon hangulatos párologtatót használni, de azt tudnunk kell, hogy a jó minőségű illóolajban lévő nagy molekulák a hő hatására szétesnek, ezért csökken a olaj hatóanyag tartalma. Arról nem is beszélve, hogy az illóolaj 15-20 perc alatt magától is elpárolog. Köztes megoldásként – téli hónapokban – célszerű a radiátorra helyezett vizestálba csepegtetni az illóolajat, így a gyorsabb párolgás mellett a minőség sem romlik. Az eukaliptusz tisztítja a légutakat, a narancs, bergamott pedig jó kedvre derít! A párologtatásra alkalmas még a levegőbe porlasztás, így az olajok sokkal hatékonyabban fejti ki hatásukat. (hidegpárásító)

4. Nincs jobb, mint egy kád illóolajos fürdővízben lazítani! Mivel az illóolaj nem keveredik a vízzel, ezért előtte egy pohárban egy ujjnyi tejjel, kefírrel vagy mézzel el kell keverni az illóolajat és csak azután szabad a fürdővízhez keverni. Elég 3-4 csepp! Az izületi fájdalmakra használjon borókát, levertség és energiahiány esetén pedig rozmaringot! (ez utóbbit ne az esti fürdőben, mert akkor az éjszakát át fogja virrasztani)

5. Bőrbe masszírozva növelni tudjuk az illóolaj lokális területen kifejtett hatását, például a boróka olajat a reumatikus területen alkalmazva. Bár általában nem okoz irritációt, a koncentrált illóolaj közvetlen felvitele helyett egy kis vivőanyagba keverhetjük (pl. olivaolaj, kézkrém, stb.). A nagyobb hatásfok elérése érdekében a felvitel előtt simitással, dörzsöléssel melegítsük fel a szöveteket, még önmasszázs esetén is. A majoranna és a bazsalikom például segít ellazítani az izmokat.

6. A terápiás minőségű illóolajok belsőleg is használhatók, akár közvetlenül a nyelvre, akár kis kapszulában lenyelve, például az emésztési problémáknál a borsmenta.

7. Végezetül azt tanácsolom, hogy – a fenti szabályok figyelembe vételével – használja bátran az illóolajokat. Meglátja, megéri! A terápiás minőségű illóolajok megrendelhetők a regisztrálás után.

 A Young Living Essential Oils biztonságos használatához

1.Mindig tartsunk kéznél egy üvegcse V-6 olajkeveréket, tiszta masszázsolajat, vagy egy tiszta növényi olajat, ha eterikus olajokat használunk. Ha borirritációk lépnének fel, ezek a növényi – olajok enyhítik oket. A forró olajokat mint a fahéj és a szegfu nem lehet borre felvinni.
2. Az üvegcséket mindig szorosan le kell zárni és hideg, napfénytol védett helyen tárolni, így az olajok hosszú évekig megorzik erejüket.
3. Gyermekek elol elzárva tartani.
4. Az Essential Oil-t, 7 évnél fiatalabb gyermek kezelése esetén mindig fel kell higítani masszázsolajjal, különösen azokat, melyeknek magas a mentoltartalma (mint a borsmenta), valamint 30 hónapnál fiatalabb gyermekeknél nem lehet a nyaki – részen használni.
5. Közvetlen napfény és az eterikus olajok: a citrom, bergamotta, narancs, White Angelica, moszatkivonat mind nem kívánt borreakciókhoz mint pigmentfoltok vezethetnek, ha használatuk után a bor 3 napon belül közvetlen napfénynek van kitéve.
6. Essential Oil – t nem szabad szemre, fülre juttatni, illetve amíg ezek az olajok az ujjakon vannak nem szabad megfogni a kontaktlencsét, a szemet megdörzsölni. A magas fenoltartalmú olajok – mint oregánó, fahéj, szalmavirág, kakukkfu, szegfu, citromfu, bergamotta, Thieves és Immunpower mind károsíthatják a kontaktlencséket és irritálhatják a szemet. Ha eterikus olaj kerül a szembe, ne vízzel, hanem növényi olajjal öblítse.
7.Terhesség esetén hormonális hatáshoz hasonló olajok – mint muskotályos zsálya, zsálya, Idaho Tansy, boróka és édeskömény – használata elott beszéljen kezeloorvosával.
8. Epilepszia, magas vérnyomás esetén szintén egyeztetni kell a kezeloorvossal az olajokkal való kezelés elott. Az izsópot, édesköményt és az Idaho Tansy – t ne használja.
9. Allergia esetén mindig csak egy kis mennyiségu olajjal kezdeni a kezelést, mint pl: az alkar belso részén tesztelni, mielott az olajat más területekre is felvinné. A talp az egyik legbiztosabb és leghatékonyabb felhasználási területe az eterikus olajoknak.
10. A GRAS (generally regarded as safe) olajok bevétele elott, ezt olajoldó anyagokkal, minta méz, olívaolaj vagy rizstejjel oldjuk.
11. Az eterikus olajokat ne öntsük oldatlanul a fürdovízbe, inkább elotte biológiai habfürdovel higítsuk, vagy mézzel keverjük el.

A Young Living betartja a szigorú eloírásokat a termény betakarításától egészen a gyártásig, követi az AFNOR és az ISO szabályzatot, valamint garantálja a legfinomabb minoséget, melyet a tiszta, terapeutikus eterikus olajok terén lehet.