Minőség - Hatékonyság

Sokféle illóolajat lehet kapni, de többségük szintetikus oldat, még a 100%-s feliratú olajok minősége is sokszor kétséges az alkalmazott gyors és magas hőmérsékletű feldolgozási technológia és a szennyeződések miatt. A néhány száz forintos illólajok szintetikus olajok, amelyeknek terápiás hatása nincs. (csak illata).

A terápiás minőségű illóolajokból egy masszázs, vagy egy levegőbe porlasztás során a terápiás hatás elérése érdekében mindössze néhány cseppet kell felhasználni (szemben a 20-30 cseppet igénylő kommersz olajokból), így az ár/érték arány már jóval kedvezőbb, mint elsőre tűnik. Egy terápiás minőségű illóolaj több száz hatóanyagot tartalmaz, ezért valóbanminden cseppje kincs.

Közvetlenül a bőrre kerülhet, nem okoz irritációt, az olaj a bőrön és a nyálkahártyákon is felszívódik, sőt ezeket az illóolajakat (ettől is különleges) belsőleg is alkalmazhatjuk! (természetgyógyász segítségével)

Mi teszt az éterikus olajat ilyen hatásossá?

Kémiai szempontól az eterikus olajok rendkívül összetettek, több száz különféle kémiai vegyületet tartalmaznak, melyek csak a természetes kombinációjukban érnek el terápiás hatást. Sokkal töményebb és hatékonyabb mint a szárított gyógynövények. Tulajdonképpen a desztillációs folyamat teszi jóval töményebbé az olajat, melynek során gyakran több növényre van szükség egyetlen csepp olaj eloállításához.

Hasonlóság kémiai felépítésben az emberi sejtekhez

Az eterikus olajnak és az emberi vérnek több hasonlósága is van: küzd a fertozések ellen, fenntartja a hormonháztartást, elosegíti a regenerálódási folyamatokat. A növényekben az eterikus olajok egy védo, életbetartó, nyugtató és regeneráló funkciót tölt be. Ezek segítségével védekezik a növény a különbözo baktériumok, gombák és vírusokkal szemben és ez védi a rovaroktól és más kártékony állattól. A hasonlóság azonban ennél még mélyrehatóbb. A kémiai felépítése az eterikus olajoknak nagyon hasonlít az emberi sejtek felépítéséhez. Ez teszi lehetové, hogy az emberi proteineket eterikus olajokkal helyettesítsük, amiket a hasonlóság miatt az emberi szervezet könnyen felismer és befogad. Ezért van az eterikus olajoknak az az egyedülálló képessége, hogy a sejtfalakon átjut, és közvetlenül a szövetekben és a vérben tudja kifejteni hatását a bőrön helyileg, vagy akár a levegőbe porlasztva is. Az egyedülálló, zsírtalan felépítése az eterikus olajoknak szinte teljesen megegyezik az ember sejtmembránjának felépítésével. Ezenkívül az eterikus olajok molekulái nagyon kicsik, amik még inkább megkönnyítik a sejtekbe jutását. Miután külsoleg felvisszük a testre, hatását már néhány perc elteltével kifejti a szervezetre.

A tudomány

Az aromaterápiát nagyon sok felhasználó alternatív gyógyítási módszernek – egy kis ezoterikus tudással kombinálva – és még többen kozmetikai kezelésnek tartják. Természettudományi szempontból viszont nem kétséges, hogy ez a fitoterápiához közel álló eljárás tudományos alapokra épül. Illatanyagok és eterikus illóolajok a kellemes illatuknál sokkal többre képesek. Buchbauer Gerhard professzor a bécsi egyetemen egy eloadásában természettudományon alapuló kutatási eredményeket mutatott be.
Buchbauer professzor egy kollégájával Innsbruckból különbözo kísérletekkel bizonyította, hogy az illatanyagok az elolények viselkedését, motorikáját, mobilitását és szociális viselkedését közvetlenül befolyásolhatják. Ugyanekkor vérvétellel bebizonyították, hogy az illóolajok és eterikus anyagok alkotórészei megtalálhatóak – a kísérlet ideje alatt – a vérben. Más kutatások során, a bécsi kórház neuro – radiológiai osztályán az illatok emberekre gyakorolt hatását is vizsgálták.

A szennyezodések elkerülése fontos
Nagyon sok az eterikus olajokra hárított negatív hatás jobban megvizsgálva arra vezetheto vissza, hogy nem igazi eterikus olajokat használtak, hanem esszenciákat, kivonatokat és más ehhez hasonló anyagokat. Nagyon fontos az oldószerek mellozése, csakúgy mint a pesticid – maradványoké. A világ eterikus olajtermésének 55% – a a harmadik világból származik, ahol a környezetvédelmi eloírások az európaiakétól nagyon eltéroek. Az eterikus olajok értékes segítségnek bizonyultak gyógykezelések alatt, mivel ezek például a plazmában található hemogoblin – koncentrációt növelik, ezzel azonnal erosítvén a védekezo – rendszert, másrészrol a páciens jó közérzete miatt a saját gyógyulási ereje is növekszik. Az aromaterápia tehát a mai orvostudomány jó kiegészítoje, ha ennek termékeit kiváló minőségben allítják elo, jól raktározzák és jól alkalmazzák.
Kapcsolat: Prof. Dr. Gerhard Buchbauer, Institut für Pharmazeutische Chemie, Bécsi Egyetem (Universität Wien)